Biocheck tulee broileritiloille 

Biocheck.UGent on Gentin Yliopistossa kehitetty tuotantoeläintilojen nettipohjainen tautisuojauksen arviointimenetelmä.  Arviointi on käytössä jo melko laajasti eri puolella maailmaa ja Suomessa viime syksyn aikana otettu käyttöön sikatilojen tautisuojauksen tason arvioimiseksi Sikava-terveydenhuoltokäynnin yhteydessä.

Nyt Eläinten terveys ETT ry:n Ruokaketjuhanke 2 -hankkeen tiimoilta Biocheck tulee myös broilerin tuotantopolven tiloille. Tarkoituksena on, että tulevaisuudessa kaikki broileritilat arvioidaan tautisuojauksen osalta käyttäen Biocheckia. Arvioinnin tulee tekemään Biocheck-koulutuksen saanut eläinlääkäri tai neuvoja. Ensimmäinen koulutus pidettiin tammikuussa ja osallistujia oli ilahduttavan paljon. Tietysti jokainen tuottaja voi arvioinnin tehdä myös itse, mutta koulutus suositellaan pohjaksi, jotta arviointi olisi mahdollisimman tasapuolista ja luotettavaa.

Biocheck-arvioinnissa tautisuojaus eritellään ulkoiseen ja sisäiseen tautisuojaukseen. Ulkoinen tautisuojaus tarkoittaa kaikkea niitä mahdollisia ”tautiuhkia”, jotka tiloille tulevat ulkopuolelta, kuten haittaeläimet, rehukuljetukset, vierailijat. Sisäinen tautisuojaus taas tarkoittaa niitä toimenpiteitä, millä tilan sisäisesti pyritään pitämään eläinten vastustuskyky mahdollisimman hyvänä ja estämään tautien leviäminen osastosta toiseen. Biocheck-arvointi ei ole tarkastus, eikä arvioinnissa pyritä keinolla millä hyvänsä saamaan mahdollisimman hyviä pisteitä. Tarkoituksena on havaita jokaiselle tilalle yksilölliset tautisuojauksen osa-alueet, joissa pärjätään jo hyvin ja toisaalta myös ne, joissa on vielä parannettavaa. Säännöllisesti, esimerkiksi vuosittain tehtynä, voidaan tilan oman tautisuojauksen kehittymistä arvioida. Saatuja tuloksia voi verrata kansainväliseen vertailutilojen keskiarvoon ja kun riittävästi on saatu kansallisia tuloksia, myös kansalliseen keskiarvoon.

 

ELL Leena Pohjola