Heinäkuussa lanseeratuista Nusciencen prestarter-rehuista on saatu yksinomaan myönteistä palautetta niitä käyttäneiltä porsastuotantotiloilta. Erityisesti on kehuttu rehujen maistuvuutta, ja sitä kautta hyvää prestartereiden syöntiä. Kun porsaat syövät rehua riittävästi ennen vieroitusta, alkavat ne syödä nopeammin ja enemmän myös vieroituksen jälkeen. ”Vieroituspaaston” välttäminen on kaiken lisäksi tärkeä ase taistelussa vieroitusripulia vastaan!

Uutena vaihtoehtona Babi-ruokintaohjelmissa on Babito, jota voidaan antaa porsaille heti ternimaitovaiheen jälkeen. Babiton maku on herkullinen, ja porsaat lähtevät sitä hyvin maistelemaan. Mitä aikaisemmin rehun syönti alkaa, sitä enemmän ne syövät rehua ennen vieroitusta. Rehun syönti kehittää porsaan suolinukkaa ja valmentaa ruuansulatuskanavaa rehun ravintoaineiden hyödyntämiseen, millä on positiivinen vaikutus tuotantoon koko sian elinkaaren ajan. Porsaiden vieroituspaino nousee, kun prestarter-rehujen syönti on kohdallaan, ja sama trendi jatkuu vieroituksen jälkeen.

Nuscience on tehnyt ruokintakokeita, jotka ovat osoittaneet Babiton hyödyt porsastuotannossa. Babitoa saaneet porsaat söivät keskimäärin 54 g/porsas enemmän rehua ennen vieroitusta, mikä edistää suoliston kehitystä. Suoliston kehittyminen puolestaan nostaa päiväkasvua 18 g/päivä vieroituksen jälkeen.

Taulukossa esimerkki koetuloksista:

Keskipäiväkasvua ja rehunkulutusta kannattaa seurata, jotta pystyy vertailemaan eri ruokintaratkaisuja, havaitsemaan ongelmat ajoissa ja kehittämään tuotantoaan. Tasaiset, riittävän painavat ja syömään oppineet vieroitettavat pahnueet takaavat välikasvattamon nopean kierron, hyvän välitysporsaiden hinnan, ja myös lihasikalalle tuottavan eläinaineksen. Kannattaa siis kokeilla Babitoa!

Katso ohjeita Babiton käyttöön tästä linkistä.