HKScanin naudan tuottajapalveluiden tiimi palvelee naudan sopimustuottajia konsernin eri maissa. Suomessa erilaisia palveluita on ollut tarjolla jo pidempään. Tänä vuonna niitä tulee tarjolle myös ruotsalaisille sopimustuottajille.

Vuoden 2017 alussa Laatusonni-kehitysohjelmaan muodostettiin kaksi tasoa, perustaso ja erityistaso.

Erityistasolle pääsee tila, jossa eläimillä on pehmustettu makuualue ja juomakupit. Näihin ratkaisuihin kannustetaan, sillä tilakokeiden perusteella tuotantotulokset ja palaute niistä ovat hyviä.

Kumimattoihin on myös saatavissa investointitukea. Erityistason tilalle aluevastaava tekee aina tilakäyntiraportin, jossa käydään laajemmin tilan naudanlihantuotantoa läpi.

Vuoden 2017 aikana tuotantoraportit saavat uutta ilmettä ja sisältöä. Niiden lukeminen helpottuu ja oman tilan tuloksia on helpompi verrata muiden ohjelmatilojen keskiarvoihin. Samassa yhteydessä myös maitotilojen käyttöön tulee oma tuotantoraportti. Siitä käy selville maitotilan myymien eläinten teuraslaatu sekä myytyjen vasikoiden tiedot.

Rehuvalikoima kasvaa

Haluamme edelleen tarjota sopimustuottajille laadukkaita rehukomponentteja kilpailukykyiseen hintaan. Nautarehuissa teemme tiivistä yhteistyötä Suomen Rehun kanssa.  Laatusonni ja Laatuemo -kivennäiset ovat saavuttaneet vahvan aseman. Ne on suunniteltu nuoren naudan ja emolehmätuotannon tarvetta palvelemaan. 

Uusina tuotteina välitykseemme ovat tulleet Primo-juomarehut. Herapohjaista juomarehua hakeville tiloille Primo-tuotteet tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon. Kauttamme saa edelleen myös Startti-juomarehuja.

Syksyllä 2016 tuli viljan säilöntään Maxammon-tuote ja siitä on positiivisia käyttökokemuksia muutamalta lihanautatilalta. Viljan valkuaispitoisuus on noussut noin 3-4 prosenttia.  Maxammon on varteenotettava menetelmä tiloille, joilla tuore vilja säilötään tuubiin.

Teemme parhaillaan tilakoetta Maxammonilla säilötyn rehuviljan vaikutuksesta nuoren naudan kasvutuloksiin ja teuraslaatuun. Tuote on uusi Suomessa ja Pohjoismaissa, ja sen eri käyttömahdollisuuksia selvitetään koko ajan. Tavoitteena tässäkin on hakea ruokintaan valkuaislisää kilpailukykyiseen hintaan.

Koulutuspäiviin myös kotisohvalta

Naudan tuottajapalvelut järjestävät jatkossakin eri puolilla Suomea koulutuspäiviä, joissa käsitellään nautojen ruokinnan ja hoidon kannalta ajankohtaisia asioita. Tilaisuuksiin voi nyt osallistua etäyhteyden kautta omalla tietokoneella. Sama teknologia antaa mahdollisuuden jakaa uutta tietoa nopeasti myös lyhyiden tietoiskujen muodossa.

Kaikissa palveluissamme lähtökohtana on sopimustuottajalle koituva hyöty. Toivonkin sopimustuottajilta suoraa palautetta palveluistamme ja runsaasti ehdotuksia uusista palvelutarpeista. Uusilla palveluilla parannamme HKScanin naudanlihan alkutuotantoketjun kilpailukykyä nyt ja tulevaisuudessa.