Emolehmätuottaja Riikka Sarajuuri-Kylänpää löysi elämänsä sonnin HKScanin keväisestä sonnihuutokaupasta. Hereford – sonni KB Nevada on hurmannut persoonallisuudellaan uuden perheensä ja kotiutunut Ellän tilalle paremmin kuin hyvin.  

Teksti: Riikka Sarajuuri-Kylänpää

HKScanin sonnihuutokaupassa huhtikuussa kiertelimme pitkään ja hartaasti etsien tilamme tarpeisiin parhaiten soveltuvaa sonnia. Lopulta kävi kuitenkin niin että sonni valitsi meidät – onneksemme kyseinen sonnipoika täytti myös etukäteen asettamamme kriteerit ja sopii tilamme tarpeisiin oikein hyvin.

  
Jokainen sonni on omanlaisensa, mutta Nevadan kaltaista persoonaa en uskonut näkeväni.

Ensimmäistä kertaa Nevadan aitauksen eteen pysähtyessämme kyseinen sonni puski uteliaana muiden sonnien takaa luoksemme ja suorastaan kerjäsi rapsuttelua. Jatkoimme matkaa ja kierrettyämme kaikki aitaukset useampaankin otteeseen, palasimme takaisin aitauksen eteen jossa Nevada oli. Ja tälläkin kertaa sonnipoika puski välittömästi muiden takaa meidän luoksemme. Se taisi olla rakkautta ensi silmäyksellä – Nevada löysi uuden kotinsa.

Nevada saapui tilallemme joitakin viikkoja sonnihuutokaupan jälkeen ja käyttäytyi heti autosta ulos päästyään aivan kuin olisi tuntenut uuden kotinsa jo entuudestaan.

Ensimmäiset viikot Nevada vietti omassa karsinassaan vierellään tilan toinen siitossonni. Uteliaana se seurasi päivän askareita ja joka ainut kerta kun joku kulki lähelläkään karsinaa, Nevada tuli kerjäämään rahnutuksia ja huomiota. Sonnipoika hurmasi alusta asti koko perheen.

 
Kesäkuussa Nevada pääsi tutustumaan tilan hiehoihin

Alussa vähän jännitti miten hiehoihin tutustuminen mahtaa sujua, sillä edellinen sonni vietti ensimmäiset kolme päivää navetan nurkassa ympärillä olevaa laumaa ihmetellen. Nevada tiesi kuitenkin välittömästi oman paikkansa ja työ sujui aivan suunnitellusti.

Laitumelle lasku tilallamme tapahtui kesäkuun lopulla. Nevada pääsi varmistelemaan vanhan sonnimme töitä. Odotin ääntä, riehakasta juoksua ja hyppelyä, mutta ei - Nevada käveli joukkoon kylmän rauhallisesti ja lehmärouvat hyväksyivät sen porukkaansa välittömästi. Aivan kuin siinä ei olisi ollut mitään uutta tai ihmeellistä. Ja minä kun niin odotin näkeväni iloisia kesähyppyjä.

Alusta asti Nevada tuli hyvin juttuun lauman toisen sonnin, JJ Jolly Jumpperin kanssa.  Sonnit ”keskustelivat” päivän tapahtumista suloisesti mölisten.  

Kyllähän kaikki eläimet rapsutuksista tykkäävät, mutta Nevada on edelleen oma lukunsa. Se tulee lähelle, lähes syliin, juoksee vastaan ja kävelee kiltisti perässä kerjäten huomiota. Myös lapsista Nevada pitää valtavasti.

Ellän tila sai Nevadasta mahtavan sonnin joka hoitaa emot ja valloittaa emännän päivä toisensa jälkeen hurmaavalla persoonallisuudellaan.

Mukavia syyspäiviä toivottaen,

Riikka Sarajuuri-Kylänpää