Naudanlihan kysyntä on kasvanut viime vuosina ja näyttää pysyvän hyvänä myös jatkossa. Koska 85 prosenttia naudanlihasta on peräisin maitoketjusta, maitotilat ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita lihatalolle.

Maitotilojen hyvä palvelu on meille kaiken a ja o. Pyrimme ajattelemaan toimintaamme maidontuottajan näkökulmasta ja tavoitteenamme on olla maidontuottajan paras teurastamoyhteistyökumppani.

Hyvän palvelun kulmakivinä ovat vasikoiden ja poistolehmien nopeat noudot.

Haasteenamme on ollut tarjottujen vasikoiden sijoittaminen. Tuotannon lopettamisten vuoksi ketjusta on jäänyt viime vuosina paljon kasvatuspaikkoja pois ja kilpailu nykyisistä paikoista on kova. Ainoa tie on saada investoinnit käyntiin ja sitä kautta vasikka kulkemaan.

Ketjuun on kaivattu lisää kasvattamopaikkoja erityisesti maitorotuisille nuorille naudoille. Aloitimme viime keväänä investointeihin kannustavan Nauta 2020 -ohjelman, joka käynnistynyt hyvin. Kasvatuspaikkoja on suunnittelun alla lähes 10 000.

Tämän vuoden aikana olisi tarkoitus toteuttaa 2 700 uutta loppukasvatuspaikkaa. Tällä hetkellä valmiina on 800 paikkaa ja loput kohta rakenteilla, joten tavoite tulee kyllä toteutumaan. Valmistuvat kasvatuspaikat varmistavat vasikoiden noutoja myös jatkossa.

Lehmät kiireesti kyytiin

Syksyllä otimme käyttöön uuden kuljetusten optimointiohjelma ja uudenlaisen suunnittelun erityisesti lehmien osalta. Myös Paimion Teurastamon siirtyminen kokonaan HKScanin omistukseen on helpottanut noutosuunnittelua.

Lähdemme siitä, että jokainen ilmoitettu lehmä on kiireellinen, koska poistolle on aina jokin syy ja lehmä halutaan heti pois. Kaikki maanantaina klo 12 mennessä ilmoitetut lehmät saadaan noudettua saman viikon aikana. Lupauksemme on pitänyt alkuvuonna 99,7 prosenttisesti. Keskimäärin lypsylehmät noudetaan tällä hetkellä 3,1 vuorokaudessa ilmoituksesta.

Myös vasikan noudoissa pyrimme täsmällisyyteen, koska nykynavetoissa ei ole panostettu vasikoiden kasvatustiloihin. Emme peri maidontuottajilta kiirenoudosta kuluja, vaan maksamme eläimestä saman tilityshinnan kun muutenkin.

Hinnat nousussa

Olemme nostaneet kaiken naudan hintaa alkuvuonna 6 snt/kg ja lehmän hintaa 16 snt/kg ja lisäksi vasikan hinta on noussut merkittävästi. Suunta on positiivinen ja luo uskoa naudanlihantuotannon tulevaisuuteen myös jatkossa.