Lintujen kevätmuutto on alkanut, joten lintuinfluenssariski kasvaa. Tuotantoeläintilojen ainut keino suojautua tartunnalta on huolehtia tarkasti omasta tilatason tautisuojauksesta.

Suomen ensimmäinen H5N8-tyypin lintuinfluenssatapaus todettiin marraskuussa 2016. Tähän mennessä on todettu 13 lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa ja yksi tapaus Maarianhaminassa sijaitsevassa lintutarhassa. Siipikarjatartunnoilta on Suomessa toistaiseksi onnistuttu välttymään.

Keski-Euroopan alueella tartunta on levinnyt myös tuotantosiipikarjaan ja lintujen lopetukset ovat aiheuttaneet valtavia tappioita esimerkiksi Saksassa ja Ranskassa.

Nyt leviävän H5N8-kannan on havaittu olevan hyvin vakava luonnonlinnuille ja tuotantosiipikarjalle, mutta ihmisille se ei tiettävästi aiheuta sairautta. Vesilinnut ovat tyypillisesti oireettomia lintuinfluenssaviruksen levittäjiä, mutta virus voi tarttua ja levitä kaikkien lintulajien välityksellä. 

Valtioiden rajat, merialueet eivätkä aitaukset estä lintujen liikkumista. Tämän vuoksi tuotantoeläintilojen ainut keino suojautua tartunnalta on huolehtia tarkasti omasta tilatason tautisuojauksesta.

Pidä villilinnut poissa

Lintuinfluenssa leviää tautiin sairastuneiden lintujen eritteiden, pääasiallisesti ulosteiden välityksellä. Tämän vuoksi kaikki suorat tai välilliset kontaktit villilintuihin tai niiden ulosteisiin tulee estää. Villilintujen pääsy eläintiloihin estetään esimerkiksi verkotuksin ja lintupiikein. Rehut tulee suojata, sillä ulosteiden saastuttama rehu on yksi taudin yleisimmistä leviämisreiteistä.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittaa, ettei mitään haaskatoimintaa harjoitettaisi 75 kilometrin levyisellä rannikkokaistaleella Kokkolasta Vaalimaalle maaliskuun loppuun saakka. Eläinten terveys ETT ry esittää lisäksi, että haaskat pidettäisiin vähintään kolmen ja mieluiten kymmenen kilometrin päässä siipikarja- ja sikatiloista.

Eläintiloissa vierailijat tulee rajoittaa vain välttämättömiin ja kenkien ja vaatteiden vaihdosta sekä huolellisesta käsien pesusta ennen eläintiloihin menoa tulee huolehtia joka kerta.

Tautisuojausta on noudatettava myös lastauksen ja erätauon aikana. Hallissa tulee käyttää vain pestyjä ja desinfioituja koneita ja laitteita.

Seuraa oireita

Lintuinfluenssalle tyypillisiä oireita ovat yhtäkkinen korkea kuolleisuus ja veden- ja rehunkulutuksen äkillinen lasku. Muita tyypillisiä oireita ovat hermostolliset oireet (vapina, kierokaulaisuus), ripuli ja pään alueen turvotus.

Koska monet eri sairaudet voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita, on oireilun syy aina välittömästi selvitettävä tarkemmilla tutkimuksilla ja näytteenotoilla.

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi Maa- ja metsätalousministeriö on määrännyt kaiken siipikarjan pidettäväksi sisällä 31.5.2017 asti.