Nuoresta iästään huolimatta lapsuuden ystävät Marcus Teir, 26 ja Samuel Ingves, 29 ovat olleet pitkään tekemisissä naudanlihantuotannon kanssa. Ajan tuomat haasteet saivat parivaljakon miettimään tulevaisuuden tuotantoa ja yksikkökokoa. Peltojen sijainnin, työmenekin sekä koneiden järkevän käytön vuoksi päädyttiin yhteisyritykseen.

Marcus (kuvassa keskellä) on luonteeltaan pohdiskeleva ”fundeeraaja” kun taas Samuel on vilkas ja eläväinen – luonteenpiirteetkin täydentävät toisiaan, mikä tekee miehistä erinomaiset yhteistyökumppanit. Näin syntyi yhteinen yritys Ab Euro-Bull oy.

Lupa haettiin yhteensä 1600 naudalle. Rakentaminen päätettiin toteuttaa kahdessa vaiheessa, ja kasvattamon maansiirtotyöt aloitettiin loka-marraskuun vaihteessa 2016.

Rakentamisesta oli tehty kokonaisurakka ja avajaisia vietettiin jo neljä kuukautta myöhemmin 3.3.2017. 800 naudan kasvattamo kiinnosti väkeä läheltä ja kaukaa.

Vierailijamäärä kipusi kaikkien yllätykseksi toiselle tuhannelle.

Avajaisten jälkeisellä viikolla kasvattamoon tulivat ensimmäiset vasikat ja tällä hetkellä täyttö on loppusuoralla. Ruokkijan hienosäädön jälkeen kasvattamon koneet ja laitteet ovat toimineet moitteettomasti.

Erityisesti mattoruokkijalle parivaljakko antaa kiitosta. Se mahdollistaa yksilöllisemmän ruokinnan ja lyhentää huomattavasti työhön kuluvaa aikaa. Tällä tavalla eläinten terveyden ja hyvinvoinnin tarkkailuun jää enemmän aikaa.

Eläinten hoidosta vastaa yksi palkattu työntekijä, jonka lomat ja vapaapäivät hoituvat Marcuksen ja Samuelin toimesta. Tulevana kesänä Marcus aloittaa myös oman 60 emon pihaton rakentamisen. Samuelilla puolestaan on jo ennestään 500 sonnin kasvattamo, joten vapaa-ajan ongelmia ei kummallakaan ole näköpiirissä. ”Paikoilleen ei voi jäädä”, Marcus toteaa.

Yhteistyötä HKScanin kanssa kumppanukset pitävät onnistuneena ratkaisuna. Kumppanuus muodostuu heidän mielestään kokonaisuudesta: ”Mutkaton, tuottajaystävällinen suhtautumistapa asioihin, sekä asiantunteva neuvonta, niillä mennään jo pitkälle”, toteavat Marcus ja Samuel.