Sikojen genetiikka on mennyt kovaa vauhtia eteenpäin viime vuosina. Kymmenessä vuodessa emakoiden tuotos on noussut seitsemällä porsaalla. Viime vuonna emakot tuottivat keskimäärin 29,3 porsasta ja lihasiat kasvoivat 940 g/päivä.  Ja huomio: nämä ovat eläinten keskiarvotuloksia. Parhaat emakot vieroittivat yli 34 porsasta ja parhaimmat lihasikaerät kasvoivat päivässä reippaasti yli kilon.

Genetiikka antaa ylärajan tuotantotuloksille. Ympäristötekijät, kuten sikojen ruokinta, olosuhteet ja terveys määräävät, mihin tuloksiin tuotannossa päästään. Enää ei ole samantekevää, mitä rehua sikojen eteen laittaa, jos haluaa saavuttaa hyvät tulokset.

Sikojen hyvän rehustuksen pohjana on hyvälaatuinen vilja.  Ja huomio: sekin alkaa genetiikasta. Summa summarum: hyvän genetiikan omaavat siat tarvitsevat niille suunnitellun hyvän rehustuksen!

Viljan viljelyä kannattaa siis tonkia hieman syvemmälle ennen kuin aloitetaan kevätkylvöt. Mietitään vielä hetki yhdessä, miten voimme tehostaa ja parantaa rehuviljan laatua tänä satokautena.

 

HKScan ja Hankkija järjestävät aiheesta lounastilaisuuden 6.4.17 Ilmaristen matkailutilalla (Väänteläntie 45, Ilmarinen Lieto).
Ilmoittaudu mukaan sähköpostilla anneli.arnivaara@hkscan.com

Nähdään kohta!

Ulla