Huittisissa järjestetty Suomen Sikayrittäjät ry:n sikaruttoseminaari herätti paljon ajatuksia ja suurta huolta maamme hyvän tautitilanteen säilymisestä. Afrikkalainen sikarutto (ASF) leviää Virossa kulovalkean tavoin.

Uusia tapauksia villisioista on löytynyt pelkästään tämän vuoden aikana jo parisataa. Myös muualla Baltian maissa ja Itä-Euroopassa tauti leviää hurjasti. Erityisen huolestuttavia uutisia on kuulunut Latvian ja Ukrainan suunnalta. Ukrainassa ASF leviää nopeaa tahtia erityisesti villisioissa ja takapihasikaloissa.

Tauti uhkaa levitä nyt sekä itään että länteen, jossa on vastassa paljon takapihasikaloita ja pieniä tiloja, joilla on puutteellinen tautisuojaus. Taudin torjunta näissä maissa tulee olemaan hyvin vaikeaa ja vaatimaan melkoisia ponnisteluita.

Latviassa todettiin äskettäin ensimmäiset tapaukset kesysioissa. Ensimmäinen tartunta todettiin isossa emakkosikalassa, josta tartunta edelleen levisi suureen lihasikalaan. Tästä tapauksesta tekee erikoisen se, että taudinkulku tilalla oli tähänastisista tapauksista poiketen hidas ja sikaruttoa alettiin epäillä vasta kuukauden päästä ensimmäisestä kuolintapauksesta. Koko tämän ajan porsaita siirrettiin lihasikalaan ja siten levitettiin tautia tehokkaasti eteenpäin.

Afrikkalainen sikarutto voi levitä sikalassa hyvinkin salakavalasti

Latvian tapaus on varoittava esimerkki siitä, että afrikkalainen sikarutto voi levitä sikalassa hyvinkin salakavalasti eikä välttämättä ilmene niin dramaattisesti kuin usein luullaan. Nopea reagointi pieniinkin oireisiin ja kuolleisuuden nousuun on todella tärkeää, joten pitäkäähän silmät auki sikalassa!

Tähän mennessä kaikki varmaan tietävät, mitä afrikkalaisen sikaruton saapuminen Suomeen merkitsisi. Suuri osa viennistä loppuisi saman tien ja tästä aiheutuvat rahalliset tappiot voivat nousta kymmeniin, jopa satoihin miljooniin euroihin.

Vienti voi tyrehtyä moneksi vuodeksi ja monet ulkomaan suhteet katkeavat. Luultavasti myös lihasta maksettava hinta tippuisi, pahimmillaan on väläytelty jopa 30–40 sentin pudotusta. Jokainen tuottaja tietää, mitä tämä merkitsisi oman tilan talouden kannalta.

Tilojen kannattaa keskittyä miettimään oman tilan tautisuojausta

Paljon töitä on tehty kansallisella tasolla tautiuhan minimoimiseksi ja tietoa sikarutosta on levitetty laajasti eri kohderyhmille. Jatkossakin Evira, ETT ry, Suomen Sikayrittäjät ry, teurastamot ja muut yhteistyötahot tekevät parhaansa pitääkseen osaltaan Suomen vapaana sikarutosta.

Tilojen kannattaa tässä vaiheessa keskittyä miettimään oman tilan tautisuojausta ja käytäntöjen parantamista. Niin tylsää kuin se onkin, en voi tarpeeksi korostaa bioturvallisuuden merkitystä tiloilla. Valitettavasti useimmilla suomalaisilla sikatiloilla bioturvallisuus ei ole kunnossa, vaan parannettavaa on paljon.

Ina Topparin loistava esitys Sikayrittäjien seminaarissa antoi hyvin käytännönläheisiä vinkkejä tautisuojauksen parantamiseen. Usein kyse ei ole kymmenientuhansien eurojen satsauksista, vaan ihan perusasioista ja rutiinien muutoksista.

Toivon, että tämän luettuaan jokainen omistaja, osakas ja hoitaja käyttäisi hetken siihen, että pohtisi omia rutiinejaan sikalassa ja mitä parannettavaa perushygieniassa voisi olla.

Jos aikaisemmat sikaruttoseminaarit ovat menneet ohi suun, tilaisuuksia on vielä muutama:  

  • Pe 17.3. Ilmajoki
  • Ti 21.3. Kouvola
  • Ke 22.3. Hyvinkää
  • Ke 29.3. Laitila (hankealueen ulkopuolinen tilaisuus)

Lisätietoa sikayrittäjien sivuilta

Kannattaa tutustua myös aikaisempaan blogikirjoitukseeni;

Voiko sikarutto tulla meille?