Kinnulan tilan nautakasvattamo Rääkkylässä on edennyt toteutusvaiheeseen. Rakentamisen aikataulu päätettiin syksyllä 2015, jolloin lähdettiin pyytämään tarjouksia. Ensimmäiset teinivasikat saapuvat uuteen 240 naudan kasvattamoon loppukesällä 2016.

Blogisarjan ensimmäisessä osassa kerroin Ville Kinnusen nautakasvattamon suunnitteluvaiheesta.  Nyt on aika siirtyä rakennusvaiheeseen.

Urakkatarjouspyyntöihin Ville Kinnunen sai vastauksia riittävästi. Urakkaneuvotteluita käytiin ja saimme tarkennuksia kuluvan vuoden alkuviikkoina. Tärkeimmät rakennusmateriaalit on ostettu ja toimitusajat on sovittu keväälle ja alkukesään.

Urakkatarjous pyydettiin kokonaisurakkana, mutta rakentaminen toteutetaan osaurakoina sekä rakennustyöt tuntityönä. 

Maat siirrettiin maaliskuussa

Uusi kasvattamo rakennetaan tilan pihapiiriin pellolle. Pintamaan kuorinta aloitettiin maaliskuun toisella viikolla, jolloin pelto oli sopivasti jäässä. Lopputalvella pelto on kuivaa ja kantavaa.

Kasvattamon tontilta piti poistaa myös pohjamaata yläpäästä lähes kahden metrin kerros.  Nyt rakennuksen pohjaan on ajettu kerros sepeliä.

Lietelantavaraston paikka on pellonreunassa noin 100 metrin päässä kasvattamosta. Lantavarastoa kaivettaessa tuli mukava yllätys, kun sieltä löytyikin sorakerros, josta voitiin ottaa hyvää täyttösoraa kasalle, kertoo Ville Kinnunen.

Täyttösepeliä on murskattu noin 2 250 tonnia pihapiirin kiviraunioista. 

Seinien asennus toukokuun lopulla

Betonielementtiurakan toimitukset on aloitettu. Kasvattamon anturaelementit sekä lietekourujen ja lantasäiliön elementit saapuivat maaliskuun puolivälissä.

Anturaelementtien asennus alkaa huhtikuun puolivälissä. Tämän jälkeen on vuorossa kattoristikoiden kokoaminen ja tukeminen 5-6 ristikon kokonaisuuksiksi.

Seinäelementit asentaa elementtitoimittaja urakkasopimuksen mukaisesti toukokuun viimeisellä viikolla. Tämän jälkeen asennetaan lietekourujen seinäelementit ja valetaan lietekourujen pohjavalut.

Puolivalmiiksi kootut katon pätkät nostetaan seinien päälle ennen juhannusta. Vesikattopeltien asentamisen jälkeen kasvattamo näyttääkin melko valmiilta, vaikka rakennustöitä on vielä paljon tekemättä. 

Ensimmäinen vasikkaerä loppukesällä

Uuden kasvattamon saaminen tehokkaaseen tuotantoon nopeasti on tärkeätä, jotta teurastilejä saadaan mahdollisimman nopeasti.

HKScan toimittaa Ville Kinnusen kasvattamoon 120 teinivasikkaa elo-syyskuun vaihteessa, niistä puolet on sonneja ja puolet hiehoja. Toinen samankokoinen erä noin 5-6 kuukauden ikäisiä teinivasikoita toimitetaan marraskuun aikana. Teurashiehoja lähtee teuraaksi keväällä 2017.  Vapautuville paikoille Ville ostaa teinisonnivasikoita.

Avoimet ovet loppukesällä

Uuden sonnikasvattamon ovet avataan yleisölle loppukesällä 2016, ennen ensimmäisten teinivasikoiden saapumista. Tervetuloa tutustumaan 240 sonnin lämminkasvattamoon avoimet ovet -päivänä.