Farmi Niemelä Oy:n lihasikala on valmis ottamaan vastaan ensimmäiset porsaat heinäkuun puolivälissä. Sitä ennen sikalan ovet avataan yleisölle.

”Uusi 1536 sian sikala rakennettiin isäni Jounin sikalan viereen. Saamme merkittävää kustannussäästöä, kun käytämme yhteistä rehustamoa ja rehuvarastoja”, taustoittaa nuori sikayrittäjä Antti Talvi.

Lihasikalan luonnossuunnittelu aloitettiin marraskuussa 2014. Ympäristölupahakemuksen jätimme saman vuoden lopulla. Suunnittelun tavoite oli päästä rakentamaan alkuvuonna 2016, Antti kertoo.

Kesäkuussa 2015 piirrettiin pääkuvat luonnoskuvien pohjalta. Kun ympäristölupa myönnettiin heinäkuussa, haimme rakennuslupaa heti ja saimmekin sen nopeasti. 

Rahoitus ja tarjouspyynnöt mietitty tarkoin

Rahoituksen suunnittelu on yksi tärkeistä yksityiskohdista sikalan rakentamisen yhteydessä. Rahoitustukihakemuksen jätin elokuussa. Päätös tuli muutaman kuukauden päästä.

Pyysimme sikalan rakennusurakasta ja tekniikasta tarjouksia marraskuussa. Tarjouksia saatiin, joiden pohjalta käytiin urakkaneuvottelut keskitalvella.

Rakennuksesta sovittiin kokonaisurakka, mutta sähkö- ja putkityöt teetetään tuntityönä.

Sikalan kalusteet, ruokinta ja ilmanvaihto toteutetaan erillisinä hankintoina ja asennetaan tuntityönä.

Maansiirtotyöt aloitettiin maaliskuun 2016 alussa, vaikka pelto sikalan tontilla olikin jäässä 40 cm:n syvyyteen. Routaantunut pelto ja tiet kestivät hyvin raskaat kuorma-autot ja maansiirtokoneet.

Seinäelementtien asennus tehtiin huhtikuun lopulla. Lähes kaikki lantakourujen seinät olivat silloin valmiina ja täyttöhiekka ajettuna lattioiden alle.

Toukokuun puolivälissä oli lattiat valettuna kahteen osastoon, näillä osastoilla oli myös vesikatto valmiina. Kalusteita alettiin asentaa ensimmäiseen osastoon 6. kesäkuuta. 

Sikalan neljäskin osasto valmistuu porsaita varten syyskuun aikana.

Avoimet ovet heinäkuun alussa

Tervetuloa tutustumaan Farmi Niemelä Oy:n lihasikalaan Avoimet ovet -päivänä heinäkuun alussa. Tarkempi ohjelma julkaistaan Sinetissä lähempänä avajaisia.