Silja Symphony irtosi keskiviikkona 27.1. Helsingin Eteläsatamasta. Laivalle astui Suomen päästä 165 tuottajaa ja seuraavana päivänä Tukholmasta 110 ruotsalaista kollegaa.

Tuottajaristeily tarjosi liha-alan asiantuntijoille mahdollisuuden tavata HKScanin hallitusta ja johtoa, kuulla HKScanin tulevaisuuden suunnitelmista ja tutustua tulevaisuuden kuluttajaan. Pääpuhujana oli HKScanin toimitusjohtajan sijainen, tuotanto- ja teknologiajohtaja Aki Laiho.

Suomen eläinhankinnasta vastaava johtaja Olli Paakkala on tyytyväinen tapahtumaan: ”Risteilyn tavoitteena oli tarjota suomalaisille tuottajille tilaisuus verkostoitua ruotsalaisiin kollegoihin. Markkinatilanteissa ja tuotantotavoissa on eroja, mutta voimme oppia molemmin puolin. Risteily poikii varmasti tulevaisuudessa hyviä päänavauksia.”

 


Ensimmäisenä iltana kokoonnuttiin Suomi-iltaan. Markkinakatsauksen ja Opti-Pekoni-ruokintaratkaisun lanseerauksen jälkeen palkittiin vuoden tuottajina Jukka ja Outi Yli-Liipola, Pekka ja Mikko Lappalainen sekä Pentti & Antti Pöyri. Onnittelut!


Seminaaria isännöi molempien maiden kielet taitava pariskunta Raakel ja Nicke Lignell. Avauksen jälkeen siirryttiin yhteiseen englanninkieleen.  


Aki Laiho kertoi tuottajille yhden yhtenäisen HKScanin eteen tehdystä työstä ja askelmerkeistä kannattavaan kasvuun. Mm. Rypsiporsas®-lihan vienti Hongkongiin on hyvällä alulla.


Hotelli, ravintola ja kahvila –asiakkuuksien liiketoiminnan kehittämisestä vastaava Magnus Sjöholm kuvaili megatrendejä, jotka näkyy kuluttajien käyttäytymisessä. Kuluttajat mm. suosivat kiireisen arjen keskellä helppoja vaihtoehtoja, toisaalta he ovat valmiita panostamaan paljonkin aikaa raaka-aineisiin ja ruoanlaittoon.


HKScanin kaikki neljä tuotantosuuntaa oli edustettuna. Suomesta paikalla oli reilu 80 nauta-, 60 sika- ja 15 broilerituottajaa. Ruotsia edusti 60 nauta-, 40 sika- ja 8 lammastuottajaa.


Tuottajapalveluista vastaava johtaja Ulf Jahnsson avasi, miten HKScan on ottamassa uuden vaihteen tuottajapalveluiden kehittämisessä. Tavoitteena on taata HKScanin alkutuotannolle kestävä kilpailukyky verrattuna kilpailijoihin ja tuontilihaan. Kehitystyötä tehdään yhdessä tuottajien kanssa.


Ruotsin eläinhankinnasta vastaava Torbjörn Lithell toivoi uuden Tuottajapalvelu-organisaation vastaavan ensimmäisenä Ruotsissa eläinterveydenhuollon tarpeisiin.


Tuottaja Taru Antikainen kertoi Optipossu maxi –kehitysohjelman auttaneen heidän tilaansa tuotantotulosten parantamisessa.


Kahvitauon kevennys oli Suomi-Ruotsi –maaottelun hengessä valmistetut maistiaiset.


Ruotsin puolelta maistatuksessa oli lampaan paistia ja vuohenjuustoa, Suomesta Ylikypsää Rypsiporsaan niskaa timjami crèmellä. Tuotekehityskokki Sami Lamminahon possuresepti räjäytti potin.


Yaran kaupallinen johtaja Jari Pentinmäki kertoi, miten voimme saada enemmän satoa pienemmillä ympäristövaikutuksilla. Esimerkiksi vakiomäärä typpeä hehtaarille on keskimäärin aina väärin.


Vaikka kielenä oli englanti, irtosi yleisöstä myös muutama kysymys.


Hyvistä kysymyksistä tuli myös palkinto.


Luonnonvarakeskuksen Mikko Järvinen kuvaili, miten teknologian kehitys jatkuu kiihtyvällä tahdilla. Tämän päivän älykännykässä on enemmän tietokonetehoa kuin NASA:lla oli vuonna -69. Tekoäly voi tulevaisuudessa auttaa tilalla tiedon analysoinnissa ja robottien ohjaamisessa – ihmistä tarvitaan kuitenkin edelleen opettamaan päätöksentekomallit.


HKScanin eläinhankinnasta ja tuottajapalveluista 1.3. vetovastuun ottava Pia Nybäck veti yhteen päivän annin. Ihan kuin huippu-urheilussa, voittajiksi selviytyvät ne, jotka työssään keskittyvät olennaisiin asioihin ja vievät ne mahdollisimman hyvin loppuun asti.


Seminaarin päätteeksi vierailtiin neljällä kotitilalla ja tutustuttiin arjen innovaatioihin. Katso video klikkaamalla yllä olevaa kuvaa.


Illalla nautittiin hyvästä seurasta ja ruoasta. Alkuruokana tarjoiltiin yrtti-valkosipulipaistettua kananpoikaa ja pääruokana härän sisäfilettä. Illallisen kruunasi kahvi ja valkosuklaamousse mustikoilla.


Ilta jatkui Pandoran hittien tahdissa.


Katso myös tapahtumavideo klikkaamalla ylläolevaa kuvaa.