Menneen kesän kasvuolosuhteet olivat punahomeiden kannalta suosiolliset. Erityisesti kaurasta on hometoksiineja löytynyt yleisesti. V ilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) tiedotteen mukaan raja-arvo on...
Menneen kesän kasvuolosuhteet olivat punahomeiden kannalta suosiolliset. Erityisesti kaurasta on hometoksiineja löytynyt yleisesti.
Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) tiedotteen mukaan raja-arvo on ylittynyt peräti 10 prosentissa esinäytteistä.
Myös rehuteollisuus määrittää hometoksiineja, ja raja-arvon ylittävät erät käännytetään pois. Kannattaa siis suhtautua varauksella, jos rehukauraa on tarjolla huomattavan edulliseen hintaan.
Kauppakelvoton erä saattaa merkitä paitsi alhaista hehtolitrapainoa, myös hometoksiineja. Silloin halpa rehuvilja voi yllättäen tulla hyvinkin kalliiksi.
Seuraa oireita
Mitä sitten voi tehdä, jos epäilee rehuviljan sisältävän mykotoksiineja? Analyysipalveluita tarjoavat mm. Evira, Suomen Viljava ja Eurofins.
Edustavan näytteen ottaminen jo siilossa olevasta rehuviljasta on haasteellista ja analyysitulosten tulkinta voi olla vaikeaa, koska myrkkyjä voi esiintyä useita ja niillä voi olla yhteisvaikutuksia.
Käytännössä epäily useimmiten herää sikojen saadessa erilaisia oireita. Tyypillisesti oireet puhkeavat emakoille ja porsaille: emakoilla on ruokahaluttomuutta, epätavallisen paljon luomisia, peräsuolen ulosluiskahduksia. Syntyvät porsaat ovat heikkoja ja pahnueissa on paljon hajareitisiä porsaita.
Lihasioilla oireet voivat olla huomaamattomampia: vastustuskyky ja ruokahalu ovat heikentyneet, jolloin kasvu hidastuu ja kuolleisuus on normaalia korkeampi.
Siepparit estävät imeytymistä
Jos sioilla on homemyrkkyihin viittaavia oireita, voi kokeilla aineita, jotka sitovat homemyrkkyjä ja estävät niitä imeytymästä ruuansulatuskanavassa. Maailmalla näitä aineita käytetään paljonkin, mutta kannattaa selvittää, tepsiikö kyseinen aine myös meillä yleisimpiin myrkkyihin.
Esimerkiksi savipohjaiset aineet sitovat kyllä hyvin soijassa ja maississa esiintyvää aflatoksiinia, mutta huonosti punahomeiden muodostamia myrkkyjä, joita meillä yleisimmin tavataan. Rehutehtaat voivat sekoittaa näitä ”sieppareita” rehuseoksiin erikoistilauksesta, jos annostelu ei onnistu tilalla.
Puhdista rikkasiemenistä
Myös mykotoksiinien osalta ennaltaehkäisy on parasta hoitoa.
Riskiä voidaan pienentää viljelytoimenpiteillä, mutta valitettavasti viime kesän kasvuolosuhteet olivat niin haasteelliset, ettei huolellisillakaan toimenpiteillä voitu välttää hometoksiinien raja-arvojen ylityksiä.
Jos sioille käytetään tuoreviljaa tai käytössä on kuivaava siilo, kannattaa vilja esipuhdistaa, sillä pienet, surkastuneet siemenet sisältävät eniten hometoksiineja. Esipuhdistuksella päästään eroon myös osasta rikkasiemeniä, jotka alentavat viljan rehuarvoa ja maittavuutta, ja voivat olla jopa myrkyllisiä.