Somerolainen Mikko Ryhtä kertoo tuoreeltaan tunnelmansa liharotusonnien huutokaupasta, joka pidettiin Tammelassa 23. huhtikuuta. Kirjoittaja opiskelee agrologiksi ja suorittaa erikoistumisharjoittelua HKScanilla.

Paikalle tullessani oli lähestulkoon kaikki jo paikoillaan, viimeisiä eläimiä vietiin esittelykarsinoihin ja ensimmäiset makkarat olivat jo grillillä. Kaikki olivat hyvin valmistautuneita ja odottivat innokkaina kuinkahan paljon ihmisiä tulee paikalle.

 

Sää ei ollut aivan meidän puolellamme aamusta, kylmä tuuli puhalsi ja näytti siltä, että vettä voi alkaa satamaan minä hetkenä hyvänsä.

Ensimmäiset autot ohjattiin parkkipaikalle ja ihmisiä alkoi saapumaan. Oli hieno huomata, kuinka helpoksi koko homma oli tehty: ensimmäiseksi mentiin rekisteröitymään huutajaksi ja samalla kuin huomaamatta käveltiin desinfiointiaineen läpi. Tämän jälkeen pihan ympärillä olivat myytävät sonnit karsinoissa, joihin oli merkattu, ketä pojista on missäkin ja eläimiä pääsi tutkimaan lähietäisyydeltä.

Siinä pyöriessäni pihalla huomasin heti, että täällä on alan ammattilaisia. Ihmiset katselivat jo ennalta valittuja sonneja, että miltä ne näyttävät oikeasti eikä vain paperilla. Kiireettömyys oli minusta hienoa, sai rauhassa jutella ihmisten kanssa ennen kuin huutokauppa alkoi.

Hieman huonosti varautuneena alkoi aurinkokin hieman lämmittämään pilvien välistä.

Huutokaupan alkaessa kerääntyivät ihmiset katselemaan myytäväksi tulevia sonneja ”estraadille”. Sonnit liikkuivat todella vaivattomasti, vaikka väkeä oli ympärillä katselemassa. Muutamaa ensimmäistä sonnia ei lähdetty huutamaan, kunnes halutumpi sonni tuli vuoroon ja alkoi kilpailu. Tänä vuonna kallein sonni oli aberdeen angus, josta huudettiin yli 6000 euroa. Huutokauppa eteni nopeasti eikä eläinten esittely käynyt tylsäksi, vaikka sonneja oli kaupan lähes 70 kappaletta.

Oli hieno tapahtuma ja makkaraakin tuli syötyä enemmän kuin tarpeeksi!

Katso myös video HKScan Sonnihuutokaupasta>