Markkinoille on tullut uusi tuote viljan tuoresäilöntään. Maxammon on enemmän kuin pelkkä säilöntäaine, se myös tehostaa viljan hyväksikäyttöä ja vähentää valkuaisrehujen tarvetta.

Viime vuonna valmisteella käsiteltiin koe-eriä lupaavin tuloksin. Säilömistulos oli hyvä ja viljan valkuaispitoisuus nousi keskimäärin 4–5 prosenttiyksikköä.

Tämän syksyn ensikokemukset MaxAmmonilla säilönnästä lihanautatilalla olivat positiivisia.

Etukäteen pohdin miten rakeinen MaxAmmon-säilöntäaine saadaan sekoitettua murskauksen yhteydessä, koska nestemäisten säilöntäaineiden annosteluun tarkoitetut annostelijat eivät sovellu tähän.

MaxAmmonia testanneella HKScanin sopimustuotantotilalla säilöntäaine ja vilja sekoitettiin ennen murskausta apevaunulla.

Epäilymme soittautui turhaksi. MaxAmmonilla käsitelty vilja murskautui muuta viljaa helpommin, mutta toki työvoimaa tarvittiin enemmän.

Tilalla MaxAmmonilla säilöttiin yhtensä 300 tonnia viljaa, ohraa ja vehnää. Murskatun viljan analyysitulos ei ole vielä käytettävissä, mutta aistinvaraisesti säilöntätulos tuntuu onnistuneen.

Viljassa on mieto ammoniakin tuoksu ja odotan valkuaispitoisuuden nousevan 16- 18 prosentin tuntumaan. Tulemme talven aikana tekemään tilan kanssa ruokintakokeen, jossa seuraamme millä tavalla uusi säilöntämenetelmä vaikuttaa nuoren naudan kasvuun. Oletamme, että silloin kun vilja on säilötty MaxAmmonilla, rehuseokseen lisävalkuaistarve vähenee.

Pieni erä MaxAmmonilla säilöttyä ohraa jätettiin koemielessä murskaamatta. Vilja jäi kuitenkin niin kovaksi, että nauta ei sitä pysty hyödyntämän ilman murskausta. 

Tilasäilönnän lisäksi Maxammonilla on säilötty murskattua viljaa Kotkan varastoon myöhemmin tiloille toimitettavaksi. Kysy lisää allekirjoittaneelta tai Jukka Kinnuselta.