Vuoden 2014 porsastuotantotulokset on nyt julkaistu Sinetissä. Nyt on hyvä hetki ottaa kuppi kuumaa kahvia ja paneutua analysoimaan miten oman sikalan emakot pärjäsivät.

Ollaanko keskiarvossa vai parhaassa neljänneksessä vai ehkä parhaan kympin joukossa? Mitkä ovat meidän vahvuudet ja mihin kannattaa seuraavaksi panostaa?

On ilahduttavaa huomata, että emakoiden elinikäistuotos on noussut. Emakot ovat siis pitempää tuotannossa. Parhaat emakot vieroittavat 20 porsasta enemmän kuin keskiarvon emakot elinaikanaan.

Jokainen lisäporsas tuo yli 35 euroa emakkoa kohti vuodessa

Se on todella paljon, koska tämän päivän hinnoilla jokainen lisäporsas tuo yli 35 euroa emakkoa kohti vuodessa. 

Sadan emakon tilalla tämä tarkoittaa, että emakot tuottavat elinaikana 2000 porsasta enemmän kuin keskiarvon emakot! Rahassa tämä tarkoittaa noin 70 000 euroa. Kannattaa siis panostaa edelleen hyvää genetiikkaan, hybridien kasvatukseen ja managementin kehittämiseen.

Monella tilalla olisi mahdollista tuottaa huomattavasti nykyistä enemmän porsaita

Tuotantotulokset kertovat myös, että tilojen väliset erot ovat suuria. Toisin päin käännettynä voisi sanoa, että monella tilalla olisi mahdollista tuottaa huomattavasti nykyistä enemmän porsaita. Useilla tiloilla painiskellaan samojen kehitysasioiden kanssa, ehkä tärkeysjärjestys on eri.

Esimerkiksi lisäeuroja on mahdollista saavuttaa, jos panostaa porsaskuolleisuuden alentamiseen. Parhaat tilat pääsevät porsaskuolleisuudessa alle 10 prosenttiin panostamalla emakoiden kuntoon sekä ternimaidon ja maidontuotantoon. 

Porsaskuolleisuuden ennaltaehkäisyssä ratkaisevaa ovat porsaiden pari ensimmäistä elinpäivää, joten porsimisien valvonta maksaa itsensä takaisin. Kun vuodessa saadaan 3 – 4 vieroitettua porsasta enemmän emakkoa kohti, tarkoittaa se keskikokoisella 130 emakon tilalla jo 400 – 500 porsasta enemmän vuodessa.

Realistiset tavoitteet kannattaa tallentaa tuotantoseurantaohjelmaan

Nyt kannattaa ottaa toinen jo kahvikuppi ja pohtia mitkä ovat meidän sikalan tavoitteet ja toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Realistiset tavoitteet kannattaa tallentaa tuotantoseurantaohjelmaan. Silloin on myös helppo seurata onko tehdyt toimenpiteet tehonneet.

Usein porsastuotannon parantamisen takana ovat perusasiat: hyvä ruokinta, puhdas juomavesi, hyvät olosuhteet ja tekemisen meininki. Toisinaan on hyvä tehdä kierros neuvojan kanssa ja pohtia yhdessä tarvittavia toimenpiteitä. Siis Back to basic!