Kivennäisruokinta on keskeinen osa laadukasta naudanlihan- ja maidontuotantoa. Osa naudan kivennäistarpeesta täyttyy perusrehujen kautta, mutta ruokintaa pitää aina täydentää kivennäisrehuilla.

HKScanin rehumyynnissä olevat kivennäisrehut ovat uudistuneet. Myös kivennäisten valmistuspaikka ja jakelukanava ovat uudet. Nyt kivennäissarjasta löytyy oikea kivennäinen kaikentyyppisille eläimille kaikkiin tuotannon vaiheisiin lihanauta- ja emolehmätiloilla.

Laatusonni Kivennäinen kasvaville naudoille

Kasvava nauta tarvitsee runsaasti kalsiumia kasvuun ja magnesiumia ja D-vitamiinia sen imeytymiseen. Myös E-vitamiini ja seleeni ovat tärkeitä. Laatusonni-kivennäisestä naudat saavat kylliksi E-vitamiinia myös käytettäessä tuoresäilöttyä viljaa. Käynnistyvän sisäruokintakauden säilörehut ovat monilla tiloilla kosteita eikä niistäkään saada E-vitamiinia. Monissa muissa markkinoilla olevissa korotetun E-vitamiinitason kivennäisissä oletetaan perusrehuistakin saatavan E-vitamiinia. Seleeniä kivennäisessä on riittävästi myös luomurehujen tai seleenittömillä lannoitteilla lannoitettujen rehujen täydentämiseen.

Laatusonni Kivennäinen jatkaa entisen Ape-kivennäisen linjalla fosforittomana. Kasvavien nautojen fosforin tarvenormia on alennettu 2000-luvun mittaan hurjasti. Vilja ja rypsi ovat hyviä fosforin lähteitä ja fosforittomat kivennäiset ovat toimineet hyvin korkeimpia päiväkasvuja saavuttaneilla tiloilla.

Emokivennäiset uudistuvat täysin

Emolehmien kivennäistarpeita vastaavia tuotteita ei markkinoilla ole juuri ollut tarjolla. Suuri osa emolehmistä on luomutuotannossa, jolloin kivennäistarve on pieni, mutta seleenin saanti pitää turvata. Koska kivennäistarve muuttuu tuotantovaiheen mukaan, Laatuemo-kivennäisiä on tarjolla kaksi erilaista. Molemmat ovat luomuhyväksyttyjä ja sisältävät reilusti hyvin imeytyvää orgaanista seleeniä.

Laatuemo Umpikivennäinen on suunniteltu tiineiden emojen erityistarpeisiin. Kalsiumin määrää on pienennetty niin, että kivennäinen toimii hyvin apilarehujenkin kanssa. Seleenin saanti tulee turvattua jo 80-100 gramman päivittäisellä kivennäisannoksella. Kehittyvän vasikan hyvinvoinnin turvaamiseksi muutkin hivenainepitoisuudet ovat korkeat.

Laatuemo Imetyskivennäinen ei poikkea suuresti tutusta Emokivennäisestä. Se on hyvä imettäville emoille niin sisä- kuin laidunruokinnassakin. Myös Imetyskivennäisen seleenitaso on korotettu. Imetyskivennäisen korkeampi kalsiumtaso riittää myös uudistushiehojen tarpeisiin, ja apilattomia rehuja käytettäessä tuote toimii myös ummessa olevilla emoilla.

Laatuemo-kivennäiset toimitetaan 500 kilon suursäkeissä. Aikaisempaa pienempi pakkauskoko palvelee niin pieniä kuin suurempiakin tiloja. Kaikki kivennäiset valmistetaan Suomen Rehun Säkylän tehtaalla ja toimitetaan Lahden logistiikkakeskuksesta ympäri Suomen. Rehujen kuljetuksesta vastaa Suomen suurin maataloustuotteitten kuljetusyritys Movere Oy.

Tarkempaa tietoa Laatukivennäisistä saat Kotitilalta–lehden mukana tulevasta esitteestä tai tästä.