Patistan tänäkin vuonna kotieläintiloja tutkituttamaan rehuviljan laadun. Mennyt kesä (joka taitaa vielä jatkua syyskuussakin) oli erittäin monipuolinen säärintamilla. Monin paikoin satoi...
Patistan tänäkin vuonna kotieläintiloja tutkituttamaan rehuviljan laadun. Mennyt kesä (joka taitaa vielä jatkua syyskuussakin) oli erittäin monipuolinen säärintamilla. Monin paikoin satoi ennätysmäärä vettä lyhyessä ajassa sekä kuivuutta kärsittiin keskikesällä melkein koko Suomessa. Kasvata siinä sitten hyvälaatuista viljaa sioille, naudoille tai broilereille. Haastava kasvukausi.
Ennakkotietojeni mukaan moni on onnistunutkin. Olen nähnyt ohralla yli 70 kilon hehtolitrapainoja, mutta toisaalla on ollut myös ihan pohjanoteerauksia. Altian Koskenkorvan tehtaan vastaanottaman uuden ohran valkuaispitoisuus on noin 1,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vuonna.
Pääosin viljat on nyt puitu ja satoarviot alkavat jokaisen tilan kohdalla hahmottua. Lihasikojen ruokinnassa yli 80 prosenttia rehuyksiköistä tulee viljoista. Enimmäkseen käytössä on ohraa, mutta monilla tiloilla on myös vehnää ja kauraa mukana ruokinnassa. Jos emme tiedä tämä viljamassan laadusta mitään, niin tuskin kukaan voi odottaa reseptisuunnittelijan reseptinkään toimivan.
Suunnitellaan yhdessä seuraavan talven taloudellinen ja tehokas ruokinta eläimillesi
Paras taloudellinen lopputulos saavutetaan, kun saamme mahdollisimmanpaljon tietoa koko rehuviljamassasta. Sen pohjalta sitten optimoidaan jokaisen tilan omista lähtökohdista toimivat ruokintareseptit eri eläinryhmille. Näin vältetään rahan haaskaus sekä rahan säästö väärässä paikkaa. Korkeilla viljojen valkuaispitoisuuksilla nimittäin säästää riihikuivia euroja ostovalkuaisessa…
Viljan laadun arviointi kannattaa jättää laboratoriohenkilökunnan hoidettavaksi. HKScanin ketitysohjelmiin kuuluvat tuottajat ovat saaneet postitse tietopaketin, joka sisältää analyysipussit, analyysikortin sekä palautuskuoren. Palautuskuoren postimaksukin on jo maksettu puolestasi. Laita näytteet pusseihin ja postin kuljetettavaksi.
Otamme sinuun yhteyttä, kun analyysi on valmis. Suunnitellaan yhdessä seuraavan talven taloudellinen ja tehokas ruokinta eläimillesi. Ja näytepusseja saat meiltä lisää, jos haluat talvella teettää lisää analyyseja esimerkiksi ostoviljasta. Tämä on ihan suotavaa.
Lisätietoja vilja-analyysistä ja tarpeellisuudesta löydät Sikataloushankkeen sivuilta.