Skotlannin kansanäänestys itsenäisyydestä on ollut syksyn puheenaihe EU-maissa, ja Suomessakin media seurasi asiaa tiiviisti. Täpärän äänestystuloksen jälkeen Britannian ”Villi Pohjola” jäi Yhdistyneen Kuningaskunnan yhteyteen.

Kysymys jakoi kahtia myös viljelijäväestön. Ei-äänet voittivat ehkä sen vuoksi, että monet käytännön kysymykset olivat vielä äänestyksen aikaan täysin auki. Kun toisessa vaakakupissa oli suuri epävarmuus ja toisessa Skotlannille luvattu entistä suurempi itsehallinto UK:n osana, tarpeeksi moni ruksasi äänestyslapussaan Ei kiitos –ruudun.

Aistin tunnelmaa Aberdeenshiressä kaksi viikkoa sitten osallistuessani kansainväliseen maataloustoimittajien kongressiin.

Elämä Britannian Pohjolassa ei siis mullistunut. Ruoho Koillis-Skotlannin jyrkkien kukkuloiden rinteillä kasvaa ja loputtomat lammaslaumat ja monenkirjavat lihanaudat muuttavat sitä lihaksi yhtä vääjäämättömästi kuin ovat tehneet tuhat vuotta. Aistin tunnelmaa Aberdeenshiressä kaksi viikkoa sitten osallistuessani kansainväliseen maataloustoimittajien kongressiin.

Iain Mathers (oikealla) jalostaa aberdeen angusta rodun alkuperäisessä ympäristössä.

Skotlannin maatalousmaasta 86 prosenttia on LFA-alueella. Lihatulojen osuus maatalouden tuloista on 43 prosenttia, maidon vain 15. Karjakulttuuri maassa on ikivanhaa ja vakiintunutta.

Viljelijöiden omistamassa maatalouskauppakeskuksessa , yhdessä monista, kumisaappaita, ruutulakkeja ja rehuja sai useista myymälöistä ja siellä hoituivat myös maatilojen pankki- ja vakuutusasiat. Oli myös suuri, moneen käyttöön muuntuva tila messuille, seminaareille ja iltajuhlille, ja kaiken sydämenä vilkkaassa käytössä oleva huutokauppakehä.

Karjahuutokauppa meneillään Thainstone-keskuksessa, Aberdeenshiren Inveruriessa.

Huutokaupassa kaikki toimi kuin rasvattuna: myytävä ryhmä ajetaan vaakaan, jonka näytölle lävähtää punnitustulos ja keskipaino, vaa´an etuportti avataan ja avustaja ajaa eläimet kehään, kaupanteko alkaa heti ja päättyy vajaata minuuttia myöhemmin eläinryhmän poistumiseen kehän toisesta portista. Toteutunut hinta näkyy näytöllä hetken ennen seuraavan ryhmän elopainokiloja.

Kauppakeskuksen aulassa käytiin pienempää huutokauppaa rehuista. Tarjolla oli tällä kertaa ohranolkia 100-200 paalin erissä ja heinää. Myös nurmi, säilörehu, rehuvilja ja turnipsit voivat vaihtaa omistajaa samalla tavoin.  Kaupat maksetaan samana päivänä ja noudetaan kuukauden sisällä.

Liha-ala hakee myyntiargumentteja punaiselle lihalle luonnonläheisestä tuotantotavasta.

Vaikka kulttuuri on voimissaan, nauta- ja lammastilojen määrä Skotlannissa vähenee. Liha-ala hakee myyntiargumentteja punaiselle lihalle luonnonläheisestä tuotantotavasta. Perinteinen nauta- ja lammastalous on ekstensiivistä ja tapahtuu mailla, joita olisi muutoin vaikea hyödyntää viljelyssä. Lihakarja ei kilpaile ihmisten kanssa samoista ravintolähteistä, kuuluvat perustelut. Apuna imagonrakennuksessa on Scottish Food & Drink, joka rakentaa tavoitteellisesti Skotlannille identiteettiä ruokamaana.

Hallinto kannustaa skottiviljelijöitä saksanhirven tuotantoon. Valistuneet kuluttajat ovat alkaneet suosia terveellisenä pidettyä saksanhirven lihaa, jota Skotlannissa on perinteisesti saatu metsästäjiltä. Luonnonkannat ovat kuitenkin vähenemässä ja tuonti mm. Uudesta Seelannista on noussut.

Kauppa suosii tarhattua, tasalaatuista saksanhirveä. Suuri Waitrose-kauppaketju on juuri nelinkertaistanut sopimustuottajiensa määrän ja pyrkii tarjoamaan kuluttajille kotimaista saksanhirveä lokakuusta maaliskuuhun. Tuottajahinta on runsaat viisi puntaa kilolta, puolisentoista puntaa enemmän kuin naudanlihan keskihinta syyskuussa.