Lihantuottajan työ vaatii käsittämättömän määrän tietoa ja taitoa. Myös ruhon pitää olla liikkeellä, sillä arjen pyörittäminen vaatii fyysistä ja varsinkin henkistä voimaa. Maatalouden sesongit ja työn haasteet asettavat voimavarat koetukselle vähän väliä. Monet tuntemani lihantuottajat ovat onnistuneet tulemaan tarpeeksi vahvoiksi selviämään jatkuvista haasteista. Yhteistä heille tuntuu olevan usko omaan tekemiseen ja huolehtiminen omasta kunnostaan.

Voimien määrää voidaan tietysti arvioida tai mittailla monella tapaa. Voit kokeilla lastata peräkärryt kolmella eripainoisella tavaralla mahdollisimman nopeasti muutaman metrin etäisyydeltä. Tavaroina voi olla esim. rehusäkki, maitotonkka ja rengas. Tai ota kannettavaksi kaksi 60 kilon punnustankoa ja kävele mahdollisimman pitkä matka. Tähän naisten sarjan tasoon lisätään vielä miehille 20 kiloa kumpaankin käteen. Tekisi mieli sanoa, että harjoittele ennen kuin kokeilet tätä kotona!

Monille tuttu laji voi olla krusifiksi, jossa kädet suorina kannatellaan esimerkiksi viiden, tai miehillä kymmenen kilon painoja mahdollisimman kauan. Seuraavaksi lajiksi voit ottaa traktorin renkaan kääntämisen kuusi kertaa mahdollisimman nopeasti. Jos voimia edelleen riittää, hinaa vielä käsivoimin traktoria 10 metriä ja mittaa aika.

Älä ota välttämättä sitä suurinta traktoria, ainakaan aluksi. Sopivat vetopelit löytyvät 70 - 80-luvulta. Vaihde mielellään vapaalla…

Heinäkuun helteisenä lauantaina joukko vahvoja nuoria farmareita mittelöi voimiaan Paimion Metsäkoululla Suomen vahvin Farmari -kisassa. Oli hienoa seurata, miten nuoret naiset ja miehet jaksoivat lajista toiseen puurtaa ja voimia tuntui riittävän loppuun asti. Farmarikisan lajeissa pelkkä voiman määrä ei ollut ratkaisevaa. Voimien ja tekniikan lisäksi tarvittiin kestävyyttä ja varsinkin henkistä kanttia, niin kuin tietysti urheilussa aina.

Peimarin nuorten tuottajien järjestämä maaseututapahtuma veti runsaasti katsojia ja ottaa näin paikkansa liikunnallisten kesätapahtumien joukossa. Koko kisan voit seurata vielä jälkikäteen juutuubista, http://www.youtube.com/watch?v=0S1uRniHFDw. Parempi kuitenkin, että tulet ensi vuonna paikan päälle katsomaan!

Suorituksia katsoessaan tajuaa, että vahvin ei ole se, jolla on eniten voimaa.

Ihan kylmiltään kisaan ei ole menemistä. Etukäteen en olisi pystynyt veikkaamaan niin kovia tuloksia. Suorituksia katsoessaan tajuaa, että vahvin ei ole se, jolla on eniten voimaa. Vahvin on se, joka antaa kaiken itsestään, jatkaa loppuun asti ja onnittelee ylpeänä kisan voittajaa. Nämä kisaajat olivat selvästi harjoitelleet ja myös pitäneet kuntoaan yllä.

Myös meillä tavallisilla voimailijoilla (liikkeellä liian vähän) olisi hyvä syy kuntoilla vähän useammin; jaksaminen ja ennen kaikkea terveenä pysyminen. Ota siis aikaa myös itsellesi ja laita ruho liikkeelle! Tässäkin pitäisi ottaa tavoitteita, harjoitella, kuntoilla ja syödä oikein - HK:n tuotteita! Pelkkä työkunto ei riitä, vaan tarvittaisiin lajeja, joissa hengästyy riittävästi. Myös uusia lajeja kannattaisi kokeilla. Liikunnasta kun hyötyy koko ruho – niin fyysisesti kuin varsinkin henkisesti!