Karjamiesten kevään odotettu tapahtuma, sonnihuutokauppa Tammelassa on taas käsillä. Tänä vuonna tunnelmat ennen tilaisuutta tuntuvat poikkeuksellisen hyviltä. Pöhinä tapahtuman ympärillä kasvaa. Sonnit ovat hieno, tasainen ryhmä. Kaikki huutokauppasonnit ovat todella hyviä ja kasvattamossa löytyy lisää.

Kasvatustoiminnan ansiosta eläinaineksen taso nousee kohisten ja se näkyy syksyisin vasikoissa ja aikanaan teuraissa. Kaikkien kasvattajien pitäisi tulla paikalle ja todeta millainen merkitys on ollut astutussonnin valinnalla suuresta vertailuryhmästä verrattuna vanhalta tutulta ostettuun vieroitettuun sonnivasikkaan, joka näytti niin lupaavalta.

Syksyn ja talven aikana sonnien eteen on tehty aikamoinen työmäärä, niin talon kuin HKScanin väen toimesta. Valtakunnan nautakarjojen terveysuhat tuntuvat vaihtelevan vuosittain. Tämän ajan tauti, Mykoplasma Bovis aiheutti lisätöitä ja pohdintaa. Halusimme kuitenkin varmistaa tartuntatilanteen ja näytteenotto suunniteltiin yhteistyössä Eviran ja ETT:n kanssa.

Nyt olemme tyytyväisiä, että olimme ajoissa tilanteen tasalla ja sonneilla on korkein mahdollinen terveysstatus. Nyt huutokaupasta ostetun sonnin voi viedä vaikkapa Okraan, kunhan oman karjan tautisstatus on vastaavalla tasolla.

Virallisen rakennearvostelun suorittivat Faban Päivi Anttila, Tero Mustonen ja Tuulia Toivonen. Työ sujui tehokkaasti, hyvässä tunnelmassa ja sonnien paremmuusjärjestyksestäkin taidamme olla samoilla linjoilla. Lämmin kiitos heille mukavasta yhteistyöstä!

Nyt ja tulevaisuudessa käytettävien astutussonnien laadun merkitys tulee kasvamaan. Tähän asti on riittänyt, että astutussonni on kantakirjattu ja jotain rotua. Kaikki tietävät, että rotujen sisäiset jalostukselliset laatuerot ovat todella suuria. Koko ketjun kannalta on väärin, että kaksi saman rodun saman painoista vasikkaa ovat saman hintaisia riippumatta niiden jalostuksellisesta laatuerosta.

Kehittyneen tietotekniikan ansiosta hyvien vasikoiden jäljille päästään helposti ja tilannetta pystytään analysoimaan. Jokainen karja tarvitsee kehittyäkseen hyvän sonnin. Se on karjan tärkein yksittäinen eläin. Nyt niitä on tarjolla. Tarttukaa tilaisuuteen.

Olkaa lämpimästi tervetulleita HKScain Sonnihuutokauppaan lauantaina 26.4.!

Lue lisää Sonnihuutokaupasta ja myytävistä eläimistä.