Astutussonnien testiasemalla Tammelassa elettiin loka-marraskuussa mielenkiintoisia päiviä. Millaisia sonneja kasvattajat tänä vuonna HKScan Finlandin asemalle lähettävät? Joulukuun alussa olivat...
Astutussonnien testiasemalla Tammelassa elettiin loka-marraskuussa mielenkiintoisia päiviä. Millaisia sonneja kasvattajat tänä vuonna HKScan Finlandin asemalle lähettävät?
Joulukuun alussa olivat ensimmäiset punnitukset. Kolmensadan sonnin punnitseminen voisi onnistua yhdessäkin päivässä. Kasvatusasemalla kyse ei kuitenkaan ole pelkästä punnituksesta. Eläimistä tehdään monenlaisia havaintoja ja otetaan tarvittaessa erilaisia näytteitä. Tapahtumaan varataan aina kaksi päivää.
Punnitusjärjestely kootaan navettaan vuosien kokemuksella. Hannu ja Antti tietävät tarkalleen kuinka monta aitaa tarvitaan ja mihin kohtaan vaaka laitetaan. Kun punnitus alkaa, kaikki tietävät mitä tekevät. Hannun roolina on ohjata eläimet vaakaan, Harri toimii kirjurina ja Antti porttivahtina. Jussi antaa eläimille kokonaisarvosanan joka punnituksessa ja Johanna luonnearvion. Heidi tarkkailee sonnien kävelyä ja miehisiä varustuksia. Ja ilman Eijan kirjanpitoa ja lounastarjoiluja ei koko toiminta pyörisi. Seppo käy välillä tarkistamassa miten homma toimii ja astuu remmiin jos ketjusta joku poistuu.
Ensimmäisellä kerralla sonnit ihmettelevät toimintaa. Kun sama toistuu kuukausittain, maaliskuun lopun indeksipunnitus Päivin kanssa sujuu jo rutiinilla.
Lukuja kertyy paljon. Kaikki arviot pitää esittää lukuina, jotta kirjaaminen onnistuu ja keskiarvot ovat laskettavissa. Yksi sanallinen arvio on kuitenkin erittäin tärkeä. Jos jollakin punnituskerralla sonni saa sanallisen arvion ”hermo”, se tietää lopullista tuomiota. Sonni on silloin äänestänyt itsensä teuraskasvatukseen. Vaikka rakenne tai muut ominaisuudet olisi kuinka hienot, sonnia ei tällä luonteella myydä jalostukseen.
Huhtikuun alussa on rakennearvostelu. Kolmestasadasta punnitustarkkailun sonnista 130 lupaavinta arvostellaan. Fabasta Päivi ja Tero muuttavat taas kerran sonnin erilaiset ominaisuudet luvuiksi.
Kaikkien punnitusten ja muitten käsittelyjen aikana Jussille muodostuu sonneista hyvä kuva. Vähitellen ryhmästä muotoutuu yksilöitä, tähän tarvitaan vuosien kokemus.
Taustalla tehdään kokoajan Katalogia. Perinteeksi on muodostunut, että Katalogista tulee kasvattajille hyvien sonnien käsikirja, jopa raamatullisen aseman saavuttanut teos.
Talven ja kevään monet työpäivät niin kasvatusasemalla kun toimistollakin huipentuvat huhtikuun lopun perinteiseen Sonnihuutokauppaan. Tänä vuonna tarjolla on poikkeuksellisen tasokkaita nuoria sonneja. HKScan-konsernin toimitusjohtaja Hannu Kottonen tulee avaamaan tilaisuuden ja tutustumaan rotukarjaan ja pihvikarjaväkeen. Jussi avustaa oikean sonnin valinnassa. Rami soittaa karjamieshenkeen sopivaa musiikkia ja yleisö nauttii niin tarjoiluista kuin eläimistäkin.
Ja salamannopeasti tilanne muuttuu sähköiseksi.
Huutokauppa alkaa. Kenellä on kanttia jättää huudot kesken hyvän sonnin kohdalla? Ketkä huutavat ne parhaimmat sonnit ja saavat siten ensi vuonna parhaat vasikat?
Tule paikalle aistimaan todellista karjamarkkinahenkeä!
Blogissa esiintyvät henkilöt:
Hannu Ali-Lekkala, Tilan nuori isäntä
Juhani Numminen, Tuotantoneuvoja
Heidi Härtel, Terveydenhuoltoeläinlääkäri
Johanna Jahkola, Karjankasvattaja, talkoolainen
Eija Ali-Lekkala, Tilan emäntä
Seppo Ali-Lekkala, Tilan isäntä
Päivi Anttila, Emolehmäneuvoja, Faba
Tero Mustonen, Emolehmäneuvoja, Faba
Hannu Kottonen, HKScan-konsernin toimitusjohtaja
Rami Tapper, Muusikko, ravintoloitsija