Voi mikä sotku yhdestä n:stä. 

Juhannusviikolla sopimustuottajillemme suunnatussa Kotitilalta-lehdessä kerrottiin Anne ja Marko Onnelan lihasikalan huipputuloksista. Jutun yhteydessä kerrottiin myös heille porsaita toimittavan tilan nimi. Mutta voi kurjuus, monen oikolukukierroksen ja useammankin silmäparin läpi oli päässyt kirjoitusvirhe. 

Porsaat toimittavan tilan nimestä oli jäänyt pois yksi n-kirjan. No ei siinäkään mitään, mutta tietysti sattui niin, että tuon kohtalokkaan kirjaimen puuttuminen muutti nimen ihan toiseksi ja viittasi kokonaan toiseen tilaan.  

Ymmärrettävästi se n-kirjaimen oikeasti omaava porsastuottaja harmitteli kovasti asiaa. Mutta tässä kohtaa yrittäjä Hanna toimi ilahduttavasti. Hän otti heti yhteyttä lehden tekijöihin ja pyysi korjausta. Ja kuultuani asiasta ja juteltuani hetken Hannan kanssa, suorastaan innostuin aiheesta. Tästähän saadaan uusi mielenkiintoinen juttu! Ehdotinkin hänelle, että kirjoitan heti aiheesta tänne blogiin.

Viime lehdessä kerrotut Anne ja Marko Onnelan lihasikalan huipputulokset - vuosikeskiarvo 970 g/vrk ja rehunhyötysuhde 2,6 - on siis aikaansaatu punkalaitumelaisen Santaporsas Oy:n porsailla jo vuosien ajan. 

Porsastuottajalle on tärkeää, että porsaat liikkuvat hyvin eteenpäin ja sen mahdollistaa niin hyvä porsaslaatu kuin yhteistyö porsastuottajan ja lihasikalan välillä. Jotta toimintaa voi kehittää, on tärkeää seurata tuloksia. Se onnistuu parhaiten arvioimalla omia tuloksia ja vertaamalla niitä kaikkien tuottajien tuloksiin, erityisesti siihen parhaaseen neljännekseen. 

Santaporsaan yrittäjä Hanna kertoi minulle, että emakkosikala - välikasvattamo - lihasikala -ketjua on kehitetty osapuolten pitkäaikaisella ja pitkäjänteisellä yhteistyöllä. Hanna kiitti Onnelan isäntää Markoa erityisesti joustavuudesta ja avarakatseisuudesta. Vaikka porsaat eivät aina ole olleet ihan tasalaatuisia, niille on löytynyt kasvatuspaikka ja tuloksetkin ovat olleet mitä parhaimmat.

Varsinainen oikaisu ilmestyy syksyn lehdessä, mutta onneksi tällä digiaikakaudella virhe saadaan korjattua heti jo julkaistun Kotitilalta-lehden numero 3 digiversioon. Koko jutun huipputuloksista ja hyvästä yhteistyöstä voi käydä lukemassa sieltä. Ja nyt oikein kirjoitettuna, n:llä.