Lyhenne tarkoittaa corona-viruksen aiheuttamaa porsaiden tarttuvaa ripulia. Erittäin vakavaa ripulia, TGE:tä aiheuttava virus on PED:n lähisukulainen.

PED-ripulia ei ole koskaan tavattu Suomessa, mutta Keski-Euroopassa se on yleinen. Virus tavattiin ensimmäisen kerran Euroopassa 1971 ja Aasiassa 1982. Sioilla on taudille vastustuskyky, jos ne ovat joutuneet viruksen kanssa tekemisiin. Kiinassa virus on muuntunut uudeksi tyypiksi ja levinnyt USA:n toukokuussa 2013. Nyt tauti on levinnyt 17 osavaltioon Yhdysvalloissa sekä Kanadaan ja Väli-Amerikkaan.

USA:ssa tauti näyttää laantumisen merkkejä. Sen arvioidaan leikkaavan tuotantoa tänä vuonna vielä 5-7 prosentilla. Kanadassa ei ole ilmaantunut uusia tapauksia huhtikuun 11. päivän jälkeen.

Kun virus tulee sikalaan, kaikki siat sairastuvat. Kovimmat oireet ovat imevillä porsailla, joiden kuolleisuus nousee jopa 40 prosenttiin. Välikasvattamossa oireet ovat lievemmät ja kuolleisuus laskee edelleen lihasikalassa. Emakoilla oireina on vain noin viikon syömättömyys.

Tauti rauhoittuu, kun vasta-aineet ehtivät kehittyä ja porsaat saavat suojan ternimaidossa. Virusta vastaan ei ole saatavilla rokotteita.

Yhdysvalloissa on esitetty taudin leviävän likaisen kuljetuskaluston tai ihmisten mukana. Alussa epäiltiin, että virus olisi levinnyt myös porsasrehuissa käytettävän veriplasman mukana.  Nyt ohjeistuksen painopiste on kuitenkin tilojen omassa suojautumisessa.

Tilalle tulevan kuljetuskaluston pitää olla pesty ja desinfioitu. Virkon S tappaa viruksen hyvin. Vierailijoiden on pidettävä kahden vuorokauden karanteeni edellisen sikalakäynnin jälkeen, käytävä suihkussa ja vaihdettava vaatteet sikalaan tullessaan.  Ostoeläimet on pidettävä karanteenissa.  Lisäksi säkkirehuja on suositeltavaa pitää sikalan ulkopuolella viikko ennen käyttöä ja raatojen säilytys ja poiskuljetus pitää tarkistaa oikeaoppiseksi.

Meitä lähimpänä PED on Baltiassa. Tämä on hyvä pitää mielessä tilavierailuilla puolin ja toisin. Ulkomaalaisia ajoneuvoja ei pidä päästää tilalle. Tanskassa kuljetusautot on pestävä ulkomaan keikan jälkeen rajalla ja pidettävä sen jälkeen kaksi vuorokautta karanteenissa ennen kuin ne saavat mennä sikatilalle.