Tapasin tammikuussa rehualan kuljettajia Seinäjoella, jonne elintarvikealan kuljetusyrittäjät olivat kutsuneet sidosryhmiä koolle. Heidän yhtenä yhteisenä huolenaan oli puutteelliset siilomerkinnät tiloilla.

Meille kaikille on tärkeää, että rehu löytää tiensä oikeaan paikkaan. Niin säästytään monelta vahingolta ja tilan työtkin kevenevät, kun ei tarvitse kesken kiireiden juosta näyttämään oikeaa paikkaa rehulle.

Harmittavaa on, kun tilausta tehdessä siilon sijainnista joutuu kirjoittamaan romaanin. Romaanin lukija voi olla ihan eri tarinassa kuin sen kirjoittaja tai kertoja. Joskus taas siiloa ei ole nimetty ollenkaan. Molemmissa tapauksissa on suuri mahdollisuus, että rehu ei mene oikeaan paikkaan.

Elintarviketeollisuusliitto, Rehuteollisuusyhdistys ja Eläintautien torjuntayhdistys ovat kolme vuotta sitten tehneet ohjeistuksen yhtenäisestä rehusiilojen merkintäjärjestelmästä. Sillä taataan, että rehu ei joudu väärään paikkaan ja tiloilla säilytään suurimmilta vahingoilta, ja että elintarvike on turvallinen kuluttajalle. Ohjeistus on sama kaikilla rehualan toimijoilla.

Siilot tunnistetaan yksilöidyn varastomerkin avulla. ETT:n sivuilta löytyy päivitetty lista merkin valmistajista. Merkkeihin tulee viranomaisten määrittelemä eläinten pitopaikkatunnus, sekä varastonumero. Viivakoodi tulostuu automaattisesti varastomerkille.

Kotitilalta-lehdessä 02/2014, oli maininta rehuvarastojen merkinnästä. Kuvituskuvassa siilomerkintä ei ollut paras mahdollinen, mutta nyt alla esimerkkikuva suositeltavasta siilomerkistä.

Nautitaan helposta kesästä hyvien siilomerkintöjen ansiosta!