Eläinten hyvinvointi ja talous kulkevat usein käsi kädessä. Harva parannus tuo kerralla niin monta etua kuin lastaustila. Niiden käyttö sekä parantaa eläinten hyvinvointia että tehostaa työn käyttöä tilalla ja kuljetuksissa. Ilmankos niitä otetaan käyttöön enenevissä määrin.

Kun eläimet on ajettu valmiiksi lastaustilaan odottamaan noutoa, ryhmän siirto autoon sujuu nopeasti ja turvallisesti. Myös eläintautien leviämisen riski pienenee.

Eläintautien leviämisen estäminen nousee koko ajan merkittävämpään asemaan. Afrikkalainen sikarutto (ASF) kolkuttelee jo ovilla, tapauksia on todettu viimeksi Liettuassa ja sitä ennen muun muassa Venäjällä, Pietarin eteläpuolella vuonna 2009. Ison veden toisella puolella, USA:ssa, on puolestaan levinnyt PED (Porcine epidemic diarrhoea).

Mainittuja kahta eläintautia ei onneksemme ole vielä Suomessa tavattu. Säilyttääksemme eriomaisen tautitilanteemme jatkossakin, on syytä kiinnittää huomio myös ”kotoisempiinkin” vältettäviin eläintauteihin: eheciin, dysenteriaan, sikaruusuun, salmonellaan ja moneen muuhun.

Tartuntojen leviämistä voidaan estää noudattamalla yleisiä tautisuojausohjeita. Eläinten kuljetus tilojen välillä on vääjäämättä yksi riskitekijä. Lastaustilojen avulla riskiä voidaan todella vähentää. Kun noudettavat eläimet ovat valmiina lastaustilassa, ei kuljettajan tarvitse lainkaan mennä kasvattamon sisätiloihin ja tartunnan mahdollisuus pienenee.

Kuljetus on eläimille aina vähintäänkin lievän stressin paikka. Siksi eläimet on kuljetettava mahdollisimman turvallisesti ja nopeasti määränpäähänsä, on se sitten toinen kasvatustila tai teurastamo. Mitä nopeammin lastaus saadaan tilalla tehtyä, sitä nopeammin eläimet pääsevät perille.

Lastaustilat tuovat joustoa myös eläinten noutoihin. Lastauksessa ennen käytetty aika vapautuu muuhun, tuottavampaan työhön. Eläinkuljettajat puolestaan voivat suunnitella ajot lastaustilan omaavien tilojen osalta joustavammin ja tehokkaammin. Eläköön lastaustilat!