Joulukuun Kotitilalta-lehden välissä postitettava kalenteri on taas tulossa suunnittelupöydälle. Meille se merkitsee vuoden inspiroivimpia työhetkiä ja suoranaista velvollisuutta tehdä asiat hieman toisin kuin edellisenä vuonna. Kesän kunniaksi päätimme paljastaa, miten kalenterit ovat tähän mennessä syntyneet. 

Vuoden 2012 kalenterin teema oli emännät arkiaskareiden parissa. Kokoonnuimme 12 maatilan emännän ja vakkarivalokuvaaja Pasi Leinon kanssa Harjunmaan tilalle Huittisiin. Kodin hengettäreksi tunnustautuva Hannele nosti elokuun aukeamalla leivinuunista tuoretta leipää, kirjanpitäjänäkin toimiva Taru hymyili puolestaan kameralle läppäri sylissä heinäpaalin päältä. Ennen kameran eteen astelua emännät pääsivät nauttimaan ammattimeikkaajan ja -kampaajan käsittelystä. Leipääkään ei tällä kertaa tarvinnut itse leipoa. Kaupan hyllyltä oli valittu huolella uskottavin.  

Vuoden 2013 kalenterissa yhdistettiin historia ja tulevaisuuden lupaukset. Vietimme yhtiön 100-vuotisjuhlan kunniaksi kaksi kuvauspäivää museoissa, missä maatilojen nuoret herrat ja neidit pääsivät näkemään ja kokeilemaan, miten asiat ovat ennen sähköpistokkeita ja autoja hoidettu. 

 

Väliajalla nuori väki pääsi tutustumaan museoiden kiinnostaviin aarteisiin. 

Emännille kalenterikuvaukset oli irtiotto omasta arjesta, mahdollisuus tutustua kollegoihin ja kokeilla jotain ihan uutta. Maatilan lapsille ja nuorille se oli ehkä enemmän päivä valokuvamallina. Minä toimistotyöläisenä sain tutustua kaikkiin mahtaviin maakunnan persooniin, joita muuten tapaisin ohimennen vain Okra-maatalousnäyttelyn tai tuottajapäivien yhteydessä. Lopputuotteena painokoneesta tuli kalenteri, jota oli ideoitu, toteutettu ja työstetty yhdessä. 

Tämän vuoden kalenteriin kokosimme maukkaimmat HK:n ja Kariniemen reseptit. Luonnollinen ratkaisu muutaman vuoden välein – lihatalo kun olemme, ja jokainen meistä on myös oman elämänsä kokki.

Ensi vuoden kalenteriteemaksi nostaisin “The Nordic meat experts” -ajatusta mukaillen tuottajat asiantuntijoina. Mitä mieltä olette: pitäisikö se rajata eläinten hoitoon ja pihatöihin, vai mennäänkö sittenkin keittiöön nauttimaan maakunnan kokkitaidoista? Entä kenen tai minkä pitäisi poseerata tämän vuoden kalenterikuvissa?

Ideoita otan ilolla vastaan osoitteeseen: katja.toivanen(at)hkscan.com. Parhaat ja hulvattomimman ideat palkitaan!