MTY Ali-Lekkalan tila Tammelassa tunnetaan kasvatusasematoiminnasta. Tilalla on 300:n kasvatuskokeessa olevan sonnin lisäksi sama määrä muita pihvisonneja. Ja kaikille sonneille pitää hankkia rehut. Kesällä rehuntuotanto onkin merkittävä työllistäjä. Tavoitteena on hyvin sulava, hyvälaatuinen rehu koko karjalle.

Kuluvan kesän ensimmäinen säilörehun korjuuaikanäyte lähetettiin Seilabin laboratorioon 26. toukokuuta. Tuolloin Artturin korjuuaikatiedote arvioi apilaseosnurmen D-arvoksi Tammelassa 760. Näytteenottoa edelsi viikon hellejakso, joka sääennusteen mukaan oli juuri päättymässä. Seilabilla analysoitu rehunäyte tarkensi D-arvoksi 742. Näyte kertoi, että nurmen kehitys oli hieman Artturin ilmoittamaa lukua edellä. (Artturi-ennuste 1.)

Ali-Lekkalat päättivät ottaa seuraavan näytteen noin viikon kuluttua, koska sääennuste lupasi hyvin kylmää jaksoa. Mitä lämpimämpää on, sitä nopeammin D-arvo laskee. D-arvo oli siis laskemassa lähipäivinä varsin maltillista tahtia.

Uusi ja viimeinen korjuuaikanäyte otettiin 3.6. Näytteen D-arvo oli 730, eli kasvusto kehittyi edelleen hieman ennustetta edellä. (Artturi-ennuste 2.)

Viikon kuluttua, 10. kesäkuuta, Artturi näytti Tammelan D-arvoksi 710 ja ennusti apilanurmen sulavuuden olevan viiden päivän kuluttua 690 tienoilla, mikä on lähellä tavoiteltua arvoa. (Artturi-ennuste 3.)

Sääennuste lupasi tuolloin melko epävakaata ja viileää, ja sadetta oli tulossa monena päivänä. Suurin rintama oli tulossa Lounais-Hämeeseen torstaina 12. kesäkuuta, jolloin vettä luvattiin toistakymmentä milliä. Sen jälkeen sateiden pitäisi helpottaa hieman. Poutaa ei taaskaan saatu, vaikka sitä oli rehuntekoajaksi tilattu.

Säilörehun korjuu aloitettiin keskiviikkona 11.6. sopimusviljelypelloilta, joilla ei ollut apilaa. 

Mitä hyvin suunniteltu toiminta ja ahkera seuranta toi?

Hyvää rehua.

Hyvin epävakainen ja viileä jakso alkoi juuri, kun rehunteko aloitettiin. Juhannusviikko oli erityisen kolea. D-arvon kehitystä seurattiin päivittäin Artturista. Rehunteko kuitenkin edistyi ja esikuivauskin onnistui, joskaan ei niin hyvin kuin olisi haluttu.

Korjuu oli kuitenkin selvästi hitaampaa kuin normaalisti. Reilun sadan hehtaarin alan korjuu päättyi juhannuksena ja siilot saatiin peitettyä. Sato oli hyvä ja ennusteen mukaan D-arvo apilanurmilla oli vieläkin 680 tasolla.

Siilo avataan heinäkuussa - silloin rehuanalyysi kertoo virallisesti lopputuloksen.

Toinen sato menee elokuulle

Kesäkuun lopun ja heinäkuun alun kylmän jakson takia kasvusto lähti uudelleen kasvuun hyvin hitaasti. Vasta heinäkuun helteet käynnistivät kasvun toden teolla. Toivottavasti kosteutta riittää varmistamaan kasvun jatkon.

Toisen sadon korjuun ajankohtaa seurataan Artturin tilanäytteitten avulla. Ne antavat hieman opastusta siitä, missä sadon kehittymisen kanssa mennään. Ensimmäisen sadon korjuuajankohta vaikuttaa kuitenkin paljon nurmen kehitykseen.

Todennäköisesti toinen säilörehusato korjataan Ali-Lekkalassa vasta elokuussa. Apiloitten kehitys on ollut hidasta ja vasta silloin sato on määrällisesti hyvä, ja laatukin on vielä hyvää.