Lähes sata broilerituotantoketjun sopimustuottajaa tai sidosryhmäläistä kävi tutustumassa Mervi ja Antti Pirilän uuteen broilerimunittamoon Kalannissa 12. joulukuuta. Illalla Pirilät avasivat uuden kanalansa ovet vielä naapureille ja sukulaisille.

Ympäristö- ja rakennuslupa haettiin muutama vuosi sitten. Tontin tasoitustyöt, siis kallion louhinta ja murskaus tehtiin kesällä 2012 ja perustukset valettiin 2013 syksyllä.  Betoniseinien asennus alkoi valmiiden perustuksien päälle maaliskuussa 2014.

Kattojen rakentamisen jälkeen valettiin lattiat ja laitteiden asentaminen alkoi loppukesällä. Metsätontille rakennettaessa piti tehdä myös uusi lämpökeskus, kaivot ja lantavarastot.

Antti kertoo rakennusprojektin olleen rankkaa, mutta mielenkiintoista aikaa.

Erityiskiitoksen Antti antaa vaimolleen Merville, joka on hoitanut maatilayrityksen arkea sekä henkilöstö- ja taloushallintoa.

”Nyt kun kanala on valmiina, voimme huokaista helpotuksesta.  Uuden kanalan ja tekniikan tuotantoon nostaminen antaa riittävästi haasteita keväälle. Kukot saapuvat tammikuun 15. päivä, ja kananuorikot siitä viikon päästä”, Pirilät kertovat.

Antti ottaa päävastuun uuden kanalan käynnistämisestä yhdessä tilan työntekijöiden kanssa. Mervi huolehtii hyvän tuotannon jatkumisesta nykyisissä kanaloissa.

 Kanat ja kukot turvekuivikkeella

Munittamossa on kaksi hallia, joiden molempien pinta-ala on 1998 neliömetriä. Hallien välissä on huoltotilat ja munien säilytykseen munahuone, jossa automatiikka huolehtii tasaisesta lämpötilasta ja kosteudesta ympäri vuoden. Munat siirtyvät hihnalla munintapesistä pakkauskoneelle.

Kaikki linnut ovat vapaina kuivikepohjalla

Kaikki linnut ovat vapaina kuivikepohjalla. Kanoille ja kukoille on erilliset koururuokkijat, joista ne syövät rehunsa. Vettä on tarjolla jatkuvasti vesinipoista.

Automaattinen ilmanvaihto ja lämmitys varmistavat linnuille tasaiset olosuhteet ulkoilman vaihteluista riippumatta. Valaistusta säädetään lintujen tarpeen mukaisesti.