Helteinen kesä ennakoi syksylle emakoiden tiinehtyvyysongelmia - ja tässä sitä nyt ollaan. Osalla sikaloista ongelma on todella vaikea. Nyt ei saa jäädä paikalleen ihmettelemään, aina voi tehdä...
Helteinen kesä ennakoi syksylle emakoiden tiinehtyvyysongelmia - ja tässä sitä nyt ollaan. Osalla sikaloista ongelma on todella vaikea. Nyt ei saa jäädä paikalleen ihmettelemään, aina voi tehdä jotain tilanteen parantamiseksi.
Tässä sinulle muutamia vinkkejä, jotka auttavat parantamaan ensikoiden ja emakoiden tiinehtyvyyttä.
1. Imettävät maksimisyöntiin
Porsitusosastot ovat jo hiukan viilentyneet, joten yritä maksimoida emakoiden rehunsyönti. Liian alhainen rehumäärä varsinkin imetyksen puolivälin jälkeen heikentää munasolujen kehittymistä. Tästä johtuen seuraava pahnue voi olla pienempi ja epätasaisempi.
2. Kiihotusruokinta porsasrehulla
Anna päivittäisen rehuannoksen lisäksi vapaasti porsasrehua ja 200 grammaa sokeria tai rypälesokeria päivässä vieroituksesta siemennykseen saakka. Kiihotusruokintaan on myös erikoisrehuja, joita annetaan ohjeen mukaan. Kiihotuksen ansiosta varsinkin laihat emakot tulevat kiimaan paremmin ja munasoluja irtoaa enemmän.
3. Paljon valoa siemennettäville
Nyt viimeistään on aika puhdistaa loistelamput ja vaihtaa rikkoutuneet lamput toimiviin siemennys- ja kontrolliosastossa. Vielä parempi on vaihdattaa kaikki loistelamput, koska usein niiden valoteho on hiipunut. Valotehoa tarvitaan vähintään 150 luksia16 tuntia päivässä vieroituksesta ensimmäisen tiineyskuukauden loppuun.
4. Pidä vilu loitolla
Yöt ovat jo aika kylmiä ja laihtuneet emakot saattavat palella. Viluisina ne kuluttavat enemmän rehua pysyäkseen lämpiminä, joten on nyt järkevää laittaa lämmitys päälle. Siemennysosaston lämpötila tulee olla 19 0 - 200, joten laita ilmastoinnin aloituslämpötilaksi 200 ja lämmityksen arvoksi 190 sekä säätöväliksi viisi astetta.
5. Ota karju konsultiksi
Karjua tarvitaan kiimojen tarkkailussa ja siemennyksen yhteydessä. Hyvä karjukontakti stimuloi emakoiden kiimaan tuloa sekä vahvistaa kiiman merkkejä. Se vapauttaa emakolla oksitosiinia, joka vaikuttaa kohdun supistumisiin ja vie siementä kohdussa eteenpäin.
6. Härnää emakot kiimaan
Vieroituksen jälkeisenä päivänä voit aloittaa emakoiden härnäämisen kiimaan. Paras tapa on tarkistaa kiimat kahdesti päivässä ruokinnan jälkeen ainakin yhden, mielellään kahden karjun kanssa. Välin tulisi olla vähintään viisi tuntia.
Jotta pääset parhaaseen tiinehtyvyystulokseen, tarkista vielä että käyttämäsi siemennysstrategia toimii. Tuloksia kannattaa analysoida viikoittain.
Lisää tietoa tästä löydät Sinetistä kohdasta Ohjeet > Sika.