Viljo 2013 –viljelijän konemessut järjestettiin Kiuruvedellä heinäkuun lopussa. HK Agri oli tapahtumassa mukana niin messuosastolla kun messujen etäkohteessa Elovaarojen lihanautatilalla.

Osaston teemana oli HK:n alkutuotannon palveluiden ja sopimustuottajuuden esittely. Kävijät kyselivätkin vilkkaasti mm. Laatusonniohjelmaan liittymisestä, Tuottajamyymälä -kortista ja Viljavälityksestä.

Tuottajat palauttivat osastolle etukäteen saamiaan arvontalipukkeita ja lipukkeensa unohtaneet täyttivät tyhjiä arvontalomakkeita. Pääpalkintona oli ”jääkaapillinen lihaa” eli 60 euron tuotelahjakortti ja sen voitti naudanlihantuottaja Arto Bottas Ruotsinkylästä.

Messuvierailla oli mahdollisuus tutustua sopimustuottajamme Mikko ja Outi Elovaaran lihakarjatilaan. Suomen suurimpiin lukeutuvan tilan kasvattamoissa kasvaa toista tuhatta nautaa. Muutaman kilometrin päässä on Elovasikka Oy:n iso välikasvattamo, jonka yksi osakas Mikko Elovaara on.

Elovaarat ovat panostaneet lujasti tuotantoonsa. Peltoa oli aluksi 40 hehtaaria, nyt ala on kasvatettu yli 500 hehtaariin pääosin itse raivaamalla. 47 hehtaaria on vuokramaita.

Nautakasvattamoon tutustui lähes 1 500 naudanlihantuotannosta kiinnostunutta vierailijaa. Mikko ja Antti Elovaara toimivat isäntinä ja esittelivät tilaa ja rakennusprojekteja kaikille kiinnostuneille.

Tilakohteessa olivat paikalla HK Agrin ja LujaBetonin edustajat. Makkaranpaiston lomassa esiteltiin samoja ajankohtaisia teemoja kuin varsinaisella messuosastollakin. Silvennoisen veljekset, Mika Öhman ja Matti Karjalainen paistoivat kolmen päivän aikana 2 000 pätkää makkaraa ja LujaBetonin väki tarjosi kahvia vieraille.

Kävijöitä messuilla oli yli 8 000. Torstaina päästiin yli tuhanteen, perjantaina noin 3 200:aan ja lauantaina 4 100 kävijään. Messujärjestäjät olivat tyytyväisiä yleisömäärään, vaikka samaan aikaan osunut rehunteko kilpaili kävijöiden ajankäytöstä. Messuille tultiin ympäri Suomea, niin Porvoon ja Kotkan seudulta kuin Kemijärveltä ja Suomussalmeltakin.

Sami-Jussi Talpila ja nautakenttäedustaja Herkko Tynnyrinen esittelivät Kiuruvedellä mm. ajankohtaista viljavälitystä.

Viljo-messujen avajaisissa maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen ja MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila loivat uskoa maatalouteen.